De eerste kennismaking van de hond met de baby. Een drama of een feestje?

Ik hoopte op een mooie eerste ontmoeting, maar het werd een chaotisch en stressvol moment. Onze hond sprong wild blaffend tegen mij op en kwam met zijn bek gevaarlijk dicht bij het gezichtje van mijn baby.

Ik was er helemaal niet gerust op en ik kon niet gaan zitten. We hebben onze hond naar mijn ouders moeten brengen. Dat vond ik heel erg. Uiteindelijk is het goed gekomen door de eerste ontmoeting over te doen; dit keer met een goede voorbereiding en een script. Maar wat had ik het graag meteen goed gedaan.”
-Suzanne

Iedere aanstaande ouder bereidt zich tot in de puntjes voor op de komst van hun eerste kindje. De babykamer is ruim van te voren ingericht, het geboorteplan is opgesteld en de geboortekaartjes liggen klaar om gedrukt te worden.

Veel aanstaande ouders met een hond vergeten echter de hond te betrekken bij die voorbereiding. Zij denken er niet aan hoe het voor de hond is als zij opeens met een baby binnenkomen. Dat is geen onwil, maar als je niet weet wat je niet weet dan is dit vaak een gevolg. 

De gevolgen van deze gebrekkige voorbereiding worden vaak duidelijk tijdens die eerste ontmoeting.

Om te voorkomen dat dit bij jou of jouw klanten ook gebeurt, geef ik je drie tips zodat je of beter advies kunt geven of zelf je hond kunt voorbereiden op de eerste ontmoeting van de hond met de baby.

Deze tips zijn ook waardevol wanneer je in de toekomst op een (klein)kind gaat passen. Dan is er net zo goed sprake van een eerste ontmoeting van de baby met jouw hond.

Let alsjeblieft op! Wanneer je inschat dat je meer begeleiding nodig hebt, neem dan contact op of schakel één van onze kind-hond-professionals in. Zij zijn goed met honden én met kinderen. 

GEEN PLAN = GEEN IDEE

Veel aanstaande ouders met een hond hebben geen plan.

Zij komen thuis met de baby in hun armen en hebben geen idee hoe ze het aan zullen pakken. Niet wetend wat ze kunnen verwachten van hun hond, van zichzelf én van elkaar. Als de hond dan druk of wild gedrag laat zien, zijn zij hier niet op voorbereid en ontstaat er onrust.

Nu is een beetje stress niet erg, ook niet voor je hond, maar wat je niet wil is dat je moppert op je hond.

Het is belangrijk om te weten dat honden associatief leren, dat wil zeggen, dat honden heel snel situaties en mensen aan elkaar koppelen.

Je wil dus dat de eerste ontmoeting met een baby altijd een positieve koppeling heeft, een positieve associatie.

Wanneer je moet mopperen op je hond of je stuurt hem weg omdat hij te druk is bij het contact met de baby, dan kan het zijn dat je hond de allereerste ontmoeting met de baby koppelt aan een mopperende eigenaar en weggestuurd worden.

Een goed plan, een script van hoe je wil dat het gaat, is daarom erg belangrijk. Het zou er altijd moeten zijn.

Het schrijven van een script voor de eerste ontmoeting kun je vergelijken met het opstellen van een geboorteplan.

Een goed script bestaat uit zes stappen waarin je het van begin tot het einde bepaalt hoe je wilt dat de eerste ontmoeting verloopt.

Praktische vragen zoals:

  • Waar zal ik gaan zitten?
  • Ga ik wel of niet werken met voerbeloningen?
  • Wie wil ik er bij hebben en wie juist niet?
  • Wat doe ik als mijn hond opspringt?

Er is niet genoeg ruimte om in dit artikel alle zes stappen te doorlopen, maar ik wil je wel drie tips geven, zodat je aan de slag kunt.

Tip 1: Schrijf een hond-baby script waarin je in ieder geval de vraag beantwoordt:

Wie houdt de baby vast tijdens de eerste ontmoeting?

Vaak neemt de vrouw deze rol op zich en houdt zij de baby in haar armen. Ik begrijp dat goed, maar het is niet altijd de beste keuze. Veel vrouwen hebben nog last van hun lichaam, zijn moe of zijn erg emotioneel.

Misschien is het dan beter dat de partner (of iemand anders) de baby vasthoudt.  Sta stil bij de vraag wie normaal gesproken het meeste rust en duidelijkheid kan bieden aan je hond? Stel hierbij altijd de hond voorop, en niet wat jij het allerfijnste vindt.

Tip 2: Repeteer de stappen uit je hond-baby script.

Wanneer je het script hebt geschreven, komt het echte werk: het repeteren.

Misschien vind je het een beetje gek, toch adviseer ik je om echt te gaan oefenen. Om te doen alsof!

Ik leg uit wat ik hiermee bedoel en waarom dit zo belangrijk is.

Ik adviseer je om minstens een keer maar liever twee of drie keer, net te doen alsof je thuis komt (of naar beneden komt) met je baby in je armen.

Voer het script uit en zet letterlijk de stappen die je hebt uitgeschreven.

Schaf een babypop (met geluid en beweging) aan of leen er eentje van je buurmeisje.

Misschien denk je nu wel:

Cindy, mijn hond ziet echt wel dat het een pop is en geen echt kind.’

Dat klopt, bijna iedere hond heeft dat wel in de gaten, maar het gaat erom dat jij iets kostbaars en iets kwetsbaars in je armen hebt.

Zodra je een pop in je armen draagt,  ontstaat er automatisch een gevoel bij jou en daarmee ook in je lichaamshouding, waar jouw hond op reageert.

Als jij datzelfde gevoel krijgt door een handdoek of een tros bananen vast te houden dan is dat ook goed.

Reageert jouw hond overmatig enthousiast, druk of juist angstig? Dan heb je nu nog genoeg tijd om hier aan te gaan werken. Het is voor een hond heel fijn wanneer hij om kan gaan met zijn opwinding bij het zien van de baby. Het aanleren om op jouw vraag te gaan te gaan zitten of om rust te gaan zoeken op zijn plek is erg zinvol.

Hoe eerder je repeteert met de stappen, hoe langer je de tijd hebt om een probleem op te lossen.

Bottom up

Nadat de eerste opwinding achter de rug is, komt er altijd een moment waarop je met je baby wil gaan zitten.

Dit is vrijwel altijd een spannend moment. Want doordat de baby naar beneden komt, wordt de afstand tussen de hond en de baby kleiner.

Veel honden duwen dan eens flink hun snuit in de baby zodat zij hem beter kunnen zien en ruiken.

En dat gaat niet altijd even zachtjes. Zo’n grote hondenkop bij het gezichtje van je baby kan dan best spannend zijn.

De kans bestaat dat je jouw hond wegduwt of zelf naar achteren gaat zitten. Dat is goed, maar jouw hond zal reageren op jouw spanning. En dat wil je liever niet. Daarnaast wil je niet dat jouw hond de baby gaat associëren met weggeduwd worden.

Hier is een tip om het anders te doen, simpel en gemakkelijk, maar wel zo effectief (en veilig).

Tip 3: Bottoms up.

Bijna alle hondeneigenaren presenteren de baby aan de hond met het gezichtje naar boven.

De hond heeft dan volledige toegang tot het kwetsbare gezichtje.

Doe het anders!

Draai je baby om met de billetjes naar boven, zodat je hond rustig kan ruiken, maar het gezichtje veilig is.

Door je baby met zijn buikje op je onderarm te leggen geef je de hond alle ruimte en jij wordt minder gespannen. En dat komt weer ten goede aan jouw hond.

Veel plezier met de voorbereiding! 

Dierbare groet

Cindy

P.s. Hieronder vind je nog een enkele manieren waarop we je verder kunnen helpen. Kijk maar eens of er iets voor je bij zit.

* Speciaal voor aanstaande ouders hebben we het online programma: “Maak je Woef Baby Proof” ontwikkelt. In 4 duidelijke stappen aan het werk én je kunt starten wanneer jij wil. 

Nu zelfs (tijdelijk) voor de helft van de prijs omdat we op een missie zijn. 

Kijk maar eens op:https://dierbareontmoetingen.nl/hondeneigenaren/maak-jezelf-en-woef-babyproof/

* En ken je ons nieuwste programma Hondenkind 🐕 👧 al?

Dit programma is een hands on, hapklaar online programma waarmee je alledaagse problemen tussen hond en kind voorkomt.

Én als er al wat kleine probleempjes zijn ontstaan hoe je deze kunt oplossen. Alles staat stap voor stap uitgelegd én je kunt ook nog eens wekelijks je vraag aan me stellen. Hoeft niet, mag wel….als je ergens mee worstelt, ik help je verder. 

Kijk even op: https://dierbareontmoetingen.nl/hondenkind-programma/

En ook hier geldt…omdat we op een missie 💪🏼zijn..óók dit programma tijdelijk met maar liefst 50% korting! Starten wanneer je wil, te volgen in 3 maanden, 6 maanden of een jaar. 

* Lees je deze blogs als hondenprofessional?

Kijk dan voor onze gratis WEBINARS waarin we onze beste technieken & adviezen met je delen, zowel in het opbouwen van je bedrijf in de hondenbranche als in het knettergoed communiceren met kinderen:
https://dierbareontmoetingen.nl/hondenprofessional/webinars/

* Een keer een workshop of training organiseren over kind en hond?  Cindy is ook in te huren als SPREKER op (online)events en workshops.

Zie: https://dierbareontmoetingen.nl/hondenprofessional/spreker-op-events/